tiistaina, tammikuuta 30, 2007

Pihalätkän sankari

Poikavuosien pihapeleissä ehdoton tähti oli kuvassa näkyvä Porin Karhujen kasvatti, joka löi itsensä läpi Ässien riveissä numerolla 13. Iso musta. Jokainen poika halusi olla Vellu.

Tami sanoo uudessa kirjassaan:

" Vellu Ketola oli ilmiömäinen lahjakkuus. Nopeat ja vahvat kädet, katupojan luonteenlaatu ja kamreerin äly yhdistyivät tässä kaikkien aikojen suomalaissentterissä. "

Tekno-Kekon mielekäs maailmanhistoria taas kertoo seuraavaa. Liekö totta vai tarua:

" MM-kisoissa 1970-luvun alussa pelattiin klassikko-ottelua Suomi-Ruotsi. Kiekko oli kulmassa Ruotsin puolustaja Bert-Ola Nordlanderilla. Ketola syöksyi paikalle ja taisi kopauttaa ohimennen Nordlanderia, joka suoritti teatraalisen piruetin ja heittäytyi jäälle makaamaan. Ketolaa sapetti tuollainen näytteleminen, joten hän kumartui Nordlanderin viereen ja kuiskasi "kun tämä on ohi, saako neidiltä luvan tanssiin?". Nordlander koki ihmeparantumisen. Hän hyppäsi pystyyn ja alkoi nyrkkeillä Ketolan kanssa. Tuloksena jäähy Nordlanderille. "

Lisää Tekno-Kekon hulvattomia tarinoita jääkiekon ihmeellisestä maailmasta. Osa 1 ja osa 2.

Lapsuuden pihapelejä pelattiin myös kesällä ja sopiva paikka oli asfaltoitu yläpiha. Nykyajan hienoja katulätkävarusteita ei ollut, vaan maalivahdeilla oli pesäpalloräpylät ja vaahtomuovista leikatut polvisuojat ja hanskaan kiinnitetty kilpi.

Puumailojen lavat kuluivat asfaltilla hetkessä ohuiksi tikuiksi. Helpotusta saatiin kun 70-luvun lopulla kauppoihin ilmestyi muovisia irtolapoja. Niitä istutettiin puuvarsiin ja kuumennettuja lapoja taivuteltiin patterien välissä sopivaan muotoon.

Peleissä käytettiin tennispalloa ja välillä sitä haettiin autotallien katoilta ja naapuripihalta. Laukaukset viuhuivat ja eräänkin kerran maalivahti sai pallon suoraan suuhunsa. Maskia tai ristikkoa ei käytetty, joten poikkinainen etuhammas putosi asfaltille. Sillä kertaa pelit jäivät siihen ja "uhri" talutettiin pikaisesti kotiin.

Pienet takaiskut eivät haitanneet, sillä seuraavana päivänä pelit jatkuivat taas. Muutama päivän päästä oli maalivahtikin taas innokkaasti ruodussa. Ammottava reikä etuhampaan kohdalla. Ei uskonut vähästä.

Ei kommentteja: